An automated robot leading a business meeting

Trends

Tag godt imod automatisering: Robotterne er ikke onde

Når maskinerne overtager presset fra mennesker, kan det være starten på noget helt nyt for os, skriver teknologijournalisten James Day

 

Den generelle holdning synes at være, at robotterne er på vej … for at overtage vores jobs. En omfattende rapport fra The Organisation for Economic Co-operation and Development(1) har analyseret den indvirkning, som automatisering af verden har på arbejde, og rapporten foreslår, at 14 % af alle mennesketjente arbejdsstillinger har en høj chance for at blive erstattet med maskiner.

Undersøgelsen, der omfattede 32 lande, konkluderede, at 10 % af disse jobs vil gå tabt i USA, og 32 % af arbejdsroller vil blive ændret og kræve betydelig omskoling af medarbejdere.

Men før vi begynder at udtænke diverse dommedagsscenarier med arbejdsløshed og en helt ny arbejdsverden, så er det ikke nødvendigvis alt sammen dårlige nyheder. Teknologi har skabt flere jobs, end den har ødelagt, og automatisering – med ordentlig regulering – kan frigøre arbejdstagere. Her undersøger vi tendensen og dens implikationer.

Hvad mener vi med automatisering af arbejdspladsen?

Helt konkret handler den om kunstig intelligens (AI) og avanceret robotteknologi, der udfører opgaver, som engang blev håndteret af mennesker.

Moderne eksempler kan være selvbetjening til check-in i lufthavne eller samlebånd i bilfabrikker såsom Nissans supereffektive Sunderland-anlæg i England(2), hvor robotter og mennesker i årevis har arbejdet side om side.

Analytikere mener, at vi er på grænsen til en langt større revolution, hvor grundige overvejelser som vist af IBM’s Watson eller maskiners samarbejde såsom Rethink Robotics’ Baxter vil maksimere effektivitet og reducere produktionsomkostninger.

Hvordan vil automatisering påvirke os?

Hvis vi tager England som eksempel, viser en rapport fra Bank of England(3), at produktiviteten er på sit laveste niveau siden det 18. århundrede, hvilket får eksperter inden for robotteknologi til at bede om en investering i automatisering for at øge effektiviteten.

En stigning i automatisering vil betyde, at industrier såsom fremstilling og sundhed kan arbejde endnu hurtigere og i længere tid. Prøv at forestille dig, at du sender din menneskelige arbejdsstyrke hjem klokken 17 og skifter over til maskiner, så du kan opnå døgndrift og fordoble din produktion eller reducere ventetider på hospitalet og frigøre sengepladser.

En anden drivkraft bag automatisering er dens potentiale til at styrke økonomier ved at bringe fremstilling hjem fra udlandet – noget virksomheder som Adidas(4) allerede har taget til sig.

Når det kommer til lande, der byder robotinvasionen velkommen(5), toppes listen af Sydkorea, Tyskland og Singapore. Kina, som i lang tid har haft en overflod af billig arbejdskraft, halter lige så meget bagefter som England(6).

Ifølge International Federation of Robotics (IFR) ligger det nuværende gennemsnit på 74 robotter per 10.000 menneskelige arbejdstagere. Til sammenligning har Sydkorea 631, og England har 71.

Autonom intelligens er der, hvor det virkelig bliver interessant. Det vil sige, at maskiner såsom selvkørende biler handler på egne vegne. Tag eksempelvis autopiloten i en flyvemaskine, sæt noget tilsvarende i en lastbil, og giv den frihed til at køre dag og nat, så du kan få leveret fragtgods hurtigere(7).

Et cirkeldiagram, der viser mennesker og robotter

Automatisering kommer ikke til at fjerne behovet for menneskelig arbejdskraft

 

Er automatisering en god eller dårlig ting?

Ifølge McKinsey Global Institute kan cirka halvdelen af de opgaver, som udføres af mennesker, automatiseres med nuværende teknologi. Men de siger også, at kun 5 % opgaverne kan blive fuldt automatiserede(8).

Idéen er at arbejde med maskiner og ikke mod dem, hvis man vil fremad i verden, og det er noget, vi historisk set altid har gjort. Vi har eksempelvis mejetærskere inden for landbrug, og vi bruger software og regneark til at klare vores udregninger for os.

Analytikere hos McKinsey mener, at ny teknologi er lig med nye jobs, der kan udnytte teknologien. En New Renaissance Hotspots-rapport fra den kinesiske teknologivirksomhed Huawei (i samarbejde med Institute of Art and Ideas og futuristerne Kjaer Global) forudser, at automatisering kan skabe 1,47 mio. nye jobs på tværs af Europa ved slutningen af 2030(9).

Hvordan kan automatisering frigøre arbejdstagere?

Ifølge PwC’s Bot.Me-undersøgelse mener omkring 70 % af erhvervsledere, at AI har evnen til at få mennesker til at fokusere på vigtigere opgaver og give dem mere fritid(10).

Deres Workforce of the Future-rapport(11) siger også, at nogle optimister mener, at AI kan skabe en verden, hvor vores evner forstærkes, i takt med at maskiner hjælper os med at behandle, analysere og evaluere data, så vi får mere tid til dybe tanker, kreativitet og beslutningstagning.

Når maskiner hjælper til med det manuelle arbejde, medfører det også færre tunge løft og færre skader, billigere lægeregninger og mere fritid. Robotter såsom mureren SAM(12) kan endda hjælpe på boligkrisen ved at lægge mursten seks gange hurtigere end mennesker – men der skal stadig folk til at læsse murstenene.

Skænk også maskinerne en lille tanke. Nej, virkelig. Blandt de nye jobs, som Huaweis rapport spår dukker op, finder man rettighedsforkæmpere, der skal sikre en fair behandling af robotter.

Hvilke færdigheder kommer til at tælle i fremtiden?

Masseomfordeling frem for massearbejdsløshed er måske den største udfordring, hvis vi skal udligne de 14 % jobs, der går tabt til automatisering. Afhængig af din disposition kan dette medføre spændende nye muligheder for at skifte eller fremme din karriere.

Unge folk, der træder ind på arbejdsmarkedet, får også brug for at tænke over, hvad de skal gøre. Det kan muligvis betyde, at de får brug for omskoling flere gange gennem livet. McKinsey’s rapport over arbejdslivets digitale fremtid foreslår, at efteruddannelse vil være nøglen frem(13).

Det lyder ret vagt, men McKinsey siger, at "de færdigheder, der er nødvendige for at håndtere information", vil hjælpe dig med hurtigere at tilpasse dig nye roller. Emnerne videnskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik kan også være alfa omega, hvis vi skal arbejde side om side med maskiner, og det er især ingeniører, som skal udvikle og vedligeholde maskinerne.

Kreative kompetencer, god kommunikation og følelsesmæssig intelligens forudses også at blive efterspurgt. "De mest succesfulde dataforskere er dem, der kan fortælle en historie, og som kan se på dataene fra en kreativ vinkel. Den automatiserede tilgang erstatter ikke den kreativitet," siger Martin Duffy, som er analysedirektør hos PwC Ireland.

"Verden forandrer sig; samfundskompleksitet og virksomhedsvækst er i gang med at ændre fremtiden af jobs og færdigheder," siger Anne Lise Kjaer fra Kjaer Global. "Teknologier i udvikling, særligt robotteknologi og AI, driver automatiseringen af flere og flere traditionelle jobs og omskriver reglerne for uddannelse og færdigheder."

"I den forbindelse vil enkeltpersoner såvel som organisationer være nødt til rette tankerne mod vækst og udvikle kreativiteten, fleksibiliteten og de livslange læringsevner, som ikke blot vil gøre os modstandsdygtige, men få os til at trives, i takt med at verden ændrer sig."

 


James Day er en teknologijournalist i England

Kilder:

(1) https://read.oecd-ilibrary.org/employment/automation-skills-use-and-training_2e2f4eea-en#page1

(2) https://www.cnet.com/uk/pictures/nissan-uk-plant-robots-humans-pictures/

(3) https://www.thetimes.co.uk/article/productivity-at-weakest-level-since-18th-century-w08hsm6v6

(4) https://www.economist.com/news/business/21714394-making-trainers-robots-and-3d-printers-adidass-high-tech-factory-brings-production-back

(5) http://www.cityam.com/284497/these-countries-most-prepared-rise-robots-and-approaching

(6) https://www.electronicsweekly.com/news/business/uk-lags-world-robots-2018-02/

(7) https://www.wired.com/story/what-does-teslas-truck-mean-for-truckers/

(8) https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-organizations-and-work/the-digital-future-of-work-what-will-automation-change

(9) http://www.bqlive.co.uk/creative-media/2018/04/25/news/uks-creative-and-tech-cities-of-tomorrow-revealed-31959/

(10) https://www.pwc.com/us/en/press-releases/2017/report-on-global-impact-and-adoption-of-ai.html

(11) https://www.pwc.com/gx/en/services/people-organisation/workforce-of-the-future/workforce-of-the-future-the-competing-forces-shaping-2030-pwc.pdf

(12) https://www.digitaltrends.com/cool-tech/sam-bricklaying-robot-6x-faster-than-you-can/

(13) https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-organizations-and-work/the-digital-future-of-work-what-skills-will-be-needed