Statue af filosoffen Sokrates

Produktivitet

Hvad ville Zeus gøre? Arbejdspladslektioner fra den klassiske oldtid

Hvad kan vi bruge forfædrenes visdom til på en moderne arbejdsplads? Filosoffen Brennan Jacoby foreslår fire klassiske dyder, der giver et godt samarbejde – og de laster, som står i vejen for det

 

Der var engang et gammelt folk, der ville bygge det højeste tårn, verden endnu har set. De forenede deres samlede kundskab og færdigheder, og arbejdet gik hurtigt fremad – i det mindste i begyndelsen. Men så blev deres arbejde afbrudt af en gud, der gav hvert hold deres eget sprog. Det blev stadig mere frustrerende og snart umuligt at arbejde videre. Til sidst blev projektet i al stilhed lukket ned.

Vores nuværende arbejdslandskab minder på mange måder om en moderne version af Babelstårnet, hvor nye teknologiske fremskridt, sociale medier og kommunikationsredskaber ofte blandes sammen. Vi arbejder tit på projekter, der strækker sig over mange år og flere kontinenter, og som involverer snesevis eller endda hundredevis af teammedlemmer. Faktisk kunne de udfordringer, som samarbejdspartnere står over for i dag, få Babelstårnet til at virke som noget, der hurtig kunne klares af et hold praktikanter fra salgsafdelingen. 

Behovet for samarbejde

Selvom der er noget virkelig smukt ved at bruge samarbejde til at skabe den verden, som vi alle er afhængige af, er det vigtigt at udpege og pleje det, som man kan kalde "de kollaborative dyder" – et sæt psykologiske egenskaber, der danner forudsætningen for et godt samarbejde. Nedenfor kan du se fire negative karaktertræk, som kan lede vores fælles indsats på afveje – samt hvad enkeltpersoner, teams, og organisationer kan gøre for at fremme samarbejdets dyder.  

En kunstners fortolkning af Babelstårnet
Vores nuværende arbejdslandskab minder på mange måder om en moderne version af Babelstårnet

 

Fra dagdriveri til klarhed

Alle teams, som ønsker at opnå gode resultater, skal tage stilling til den naturlige hang til dovenskab. Den græske gud for vin og teater, Dionysos, var den ultimative dagdriver – der foretrak vin og dans frem for alt, der bare mindede om arbejde. Apropos samarbejde, så indebærer denne last daglige fristelser til at komme uforberedt til møder, være uopmærksom i omgang med kolleger eller dele et halvfærdigt arbejdsudkast – i håbet om at vores holdkammerat eller chefen overtager det tunge arbejde, som kræves for at afslutte det ordentligt.  

Mens noget af dovenskaben er relateret til manglende motivation, er den dybere årsag ofte enten usikkerhed om hvad vi skal gøre eller travlhed, som forhindrer os i at danne os en mening om projektet. Manglende klarhed forhindrer os i at komme med forslag eller arbejde med et område, som vi tror tilhører en anden.  

Tips til mere klarhed

Når det gælder samarbejde, skal man være som visdommens gudinde, Athena – holde hovedet koldt og altid finde rationelle løsninger, mens andre drukner i emotionelle konflikter, jalousi og vrede. For enkeltpersoner betyder det at få klarhed over sin egen og de andres rolle i gruppen. Selvom rollerne ændres naturligt med tiden, kan du gennemgå og omdefinere dine ansvarsområder ved hjælp af indbyggede evalueringstidspunkter, hvis det er påkrævet.

Det er vigtigt for virksomheder at skabe klarhed omkring deres organisatoriske formål. Romerske kejsere indså, at selv magten over liv og død sjældent er motiverende nok i sig selv. I bogen Meditationer skriver Marcus Aurelius: "Ved daggry når du kvier dig ved at stå op, så sørg for at denne tanke står rede: Jeg vågner for at udføre min opgave – som menneske … Er jeg måske lavet til at ligge under dynerne og varme mig selv?" Husk, at dit definerende karakteristikum er at arbejde med andre. 

Fra forlig til uenighed

Det er naturligt at antage, at et produktivt og velsamarbejdende kontor er et sted, hvor alle kommer godt ud af det med hinanden, møder er præget af enighed og udveksling af idéer, og hvor der ingen konflikter er. Vi har en tendens til at forbinde samarbejde med harmoni. Dog kan uenighed oftest være en meget produktiv kraft. Ved at være tvunget til at forsvare vores dybeste overbevisninger og vigtigste indsigter mod intelligent kritik lærer vi at udtrykke vores idéer på en mere effektiv måde, genkende svagheder i vores strategi og sikre os imod disse fejl.

Gør som den græske filosof, Sokrates, der gik rundt og udspurgte sine medborgere om en række emner, for at hjælpe dem til at forstå, hvornår de kunne have taget udgangspunkt i en forkert antagelse eller draget den forkerte konklusion. Hans mål var at hjælpe sine medborgere med at udfolde den visdom, som de allerede besad.

Begå ikke den samme fejl som den athenske regering, der besluttede, at Sokrates forførte ungdommen med sine tanker, dømte ham til døden og tvang ham til at drikke den giftige skarntydesaft. Derfor er det afgørende, at vi både som enkeltpersoner, i teams og på organisationsbasis ændrer vores syn på uenighed og aktivt forsøger at anvende den på en mere produktiv måde.

En statue af den romerske kejser Marcus Aurelius til hest

Marcus Aurelius lovpriste lykken ved at finde meningen med vores arbejde

 

Tips til at blive dus med uenighed

Praktisér kunsten at stille indirekte spørgsmål. Indirekte spørgsmål kan være meget befordrende for et vellykket samarbejde ved at tage hul på omstridte emner uden at fornærme nogen. I stedet for at sige, "Har du nået dine salgsmål?", kan du spørge, "Hvordan er det gået med salget?" Virksomhedsledere skal selv forestå med et godt eksempel. Den græske krigsgud Ares var anset for sin beslutsomhed i akavede eller vanskelige situationer. Ifølge myten inspirerede han spartanerne til at trodse persernes frygtindgydende hær ved Thermopylae og i samme vending redde Grækenland fra slaveri. Ledere skal opfordre til opposition og uenighed og samtidig være i stand til at give og tage imod kritik.

Fra skuespil til ærlighed

Selvom mange virksomheder ønsker at udvikle en kultur, der værdsætter ægthed, ærlighed og sårbarhed, ser virkeligheden ofte anderledes ud. Bedragerisyndromet trives godt i mange virksomheder. Ironien er, at jo mere prestigefyldt virksomheden er, desto større er sandsynligheden for, at de ansatte føler, at de fik jobbet ved et tilfælde.

Vi forsøger at kompensere for dette ved at spille skuespil. Vi skribler koncentreret i vores notesbog i stedet for at sige noget, der kunne vise sig at være et latterligt, naivt forslag. Vi nikker for at vise dyb enighed uden at forstå, hvad vi siger ja til. Eller vi forsøger at "optræde professionelt" ved at bruge fagudtryk eller forkortelser, som vi ikke forstår.

Den klart største bedrager blandt de klassiske helte er Herakles, der insisterer på at klare en række umulige opgaver på egen hånd. Det ville have været både fornuftigere, nemmere og hurtigere at slå sig sammen med vennerne og gøre brug af de fælles ressourcer fra starten.

Herakles’ modsætning er ærkerealisten og samarbejdsguruen Odysseus. Hans vigtigste våben er taktfuldhed, overtalelse og visdom. Han hjælper sin besætning med at overliste modstandere, der er fysisk stærkere, ved hjælp af ordspil. Det vigtigste er at indse, at vi ikke er alene, at de fleste tænker på grundlæggende samme måde, og at de fleste af vores kolleger ofte er lige så bange, nervøse og usikre, som vi selv er.

Tips til ydmyghed

Bliv dus med ambivalens. Det betyder ikke, at man går rundt med blandede følelser, med derimod at kunne give sig tid til at tage stilling til to konkurrerende idéer uden behov for straks at vælge side.

Virksomheder burde også investere i bedre firmakunst og design. Kunstværker kunne hjælpe os med at få bedre forståelse for de mennesker, som vi er bange for, ved at præsentere os for deres mere almindelige, rodede og ubehagelige oplevelser. På den måde vil vi ikke føle os så forhindret i selv at deltage. Kunst kan påminde os om, at det er i orden at være bekymret, usikker og nervøs – og samtidig give os modet til at deltage alligevel.

En statue af den græske gud Zeus

Ledere burde være mere som Zeus – en yderst rutineret formidler

 

Fra malplaceret tillid til anerkendelse

Vi kan bilde os selv ind, at overmod er kun et problem for en lille flok narcissister, men virkeligheden er, at mange af os har et iboende overmod på nogle områder af vores arbejdsliv, som kan hindre samarbejde.

Det kan være skræmmende at indrømme, at noget, der har stor betydning for ens egne ambitioner, ligger i kollegernes hænder. Men for at være en god samarbejdspartner skal man kunne leve med frygten for afhængighed og samtidig værdsætte dem, man er afhængig af. Når vi arbejder sammen med andre, overgår vores kollektive styrker og visdom alt, hvad et sølle individ kunne opnå.  

Tips til anerkendelse

Udskift e-mails med rigtige samtaler, hvor du gør dine hensigter klar og får det endelige resultat. Dette reducerer i høj grad antallet af misforståelser og forbedrer effektivitet og kreativitet på lang sigt.  

Ledere burde være mere som Zeus. Mere end blot en lynkaster er Zeus den erfarne bestyrelsesformand – en dygtig leder, der opretholder grænserne, giver de andre guder lov til at sige deres mening, italesætter problemer og finder løsninger, der passer alle. Lær af sportens verden, hvor spillere og eksperter regelmæssigt roser holdkammerater for såkaldte "assistancer". Opbygning af stærke, velsamarbejdende organisationer handler ikke om at investere i bedre mursten, men derimod om at finde måder til at styrke den mørtel, der holder sammen på murstenene.

Afsluttende tanker

Civilisationen er i grunden et dybt kollaborativt projekt. Det græske ord for en privat person, én som bevidst forfølger egne frem for fællesskabets interesser, er idiotes – som danner roden i ordet "idiot" i mange sprog. Teknologisk udvikling kan være med til at fremme samarbejde, men for at kunne samarbejde optimalt, skal vi have tiltro til nogle meget gammeldags måder at gøre tingene på – tale sammen ansigt til ansigt i stedet for at skrive e-mails og afsætte tid i løbet af arbejdsdagen til uforstyrret at gøre status, tænke og opnå klarhed.  

 


Brennan Jacoby er en London-baseret filosof og underviser på The School of Life; en global organisation, der beskæftiger sig med udvikling af emotionel intelligens. Han har bidraget til skolens seneste forskningsprojekt om samarbejde og klassisk oldtid i partnerskab med cloud-tjenesten Dropbox.